Gastronomija

Nakon što pročistite nepce domaćim rakijama, koje variraju od slatkih poput višnjevače i šipkovače do trpkih, za Dalmaciju prepoznatljivih loze i travarice, gurmanska nepca obradovat će domaći pršut spravljen po glasovitoj miljevačkoj recepturi iz kućne pršutane.

Gastronomske delicije Šibenskog zaleđa

Miljevački pršut ima i bijelog i crvenog, jedno bez drugoga ne mogu, reći će znalci. Surova bura koja mete Miljevce zimi, proizvodi najbolje pršute u Hrvatskoj, a kućne pršutane uvijek dodaju ono nešto svoje, od trpkosti okusa, količine suhosti do trava koje se dodaju u vatru za dimljenje. 

Sirevi okolnih seoskih gospodarstava obogaćuju okus pršuta ublažavajući slanost, a vruća pogača ispod peke donosi okuse davno zaboravljenih vremena.

Pokoja pupasta zelena maslina, zatim domaća rajčica onog zaboravljenog slatko-kiselog okusa koja bi se mogla jesti i kao jabuka i salata u listovima koji hrskaju lagano gorkastog okusa, začinjeni domaćim uljem i vinskim octom, izvrsna su nadopuna svakom jelu. 

Domaće, maslinovo ulje nije ono ulje gorkog okusa karakterističnog za istarski kraj, već ulje dozrijele masline, ublaženo, pogodnije blažem nepcu s natruhom soli, a izvrsno za „tutkanje“ s pogačom i sirom dok se čeka „peka“. 

„Peka“ je kraljica kuhinje Skelin

Od karakterističnog „pivca ispod peke“ kojeg se naširoko spravlja u ovom kraju, do domaće uzgojene „janjetine ispod peke“, kokica koje slobodno trče, a možda vam se za koji sat nađu na stolu, pa do tradicionalnih jela poput janjca na ražnju, sve je to dio bogatog gastro menia.

Blizina mora osigurava širok izbor ribe, prilagođen sezoni, punom mjesecu, kao i vjetrovima koji pušu posljednjih dana.  Uvijek se može pronaći brancin i orada, a hobotnica ispod peke posebno slasno prija uz domaći krumpir i mrkvu kojima je bogato garnirana. 

„Janjetina s bižima“ je posebna priča, gurmanska slast, jelo kućne signature, spravljena po obiteljskom receptu, a nudi kvalitetno janjeće meso spravljeno na gulaš – način s graškom, začinjena domaćim začinima poput lovorovog lista. 

Izrazite li želju za roštiljem, domaćini će se potruditi i ponuditi Vam širok mesni izbor iz obližnjih mesnica drniškog kraja koje same uzgajaju stoku. Najmlađi gosti također zaslužuju pažnju, od posebnog menija do izbora sokova. 

I na kraju, treba se zasladiti. Uvijek se može pronaći nekoliko vrsta kolača, kao i upravo pečene palačinke koje možete dobiti uz domaće džemove i pekmeze koji se sezonski spravljaju i nude gostima. 

Zasladite se i opijte smokvama

Desert koji samim imenom posebno privlači pažnju su „Pijane smokve“. Može se naslutiti kako smokve imaju neke tajne veze s alkoholom. Kako domaćini pojašnjavaju, smokve se kuhaju u vinu, reduciraju, i upotrebi se mascarpone sir. Obiteljski recept skriva ostale sitne sastojke koji ovom desertu daju poseban okus, slaveći Dionisija što vinom, a što hranom,  kao u antička vremena. 

Vrhunska i kvalitetna vina te domaća hrana, obogatit će nepce eksplozijom slanih, trpkih, slatkih i oporih okusa, uz čašu Pošipa Skelin za kraj.  

Skip to content